Borstgezondheid & thermografie

Goed zorgen voor jouw borsten betekent dat je ze niet alleen verzorgt, maar ook preventief veranderingen signaleert. Signaleren kan door de inzet van medische thermografie. Medische thermografie is een meting van de temperatuurverschillen in jouw borsten en daarmee van fysiologisch  veranderende lichamelijke processen. De meting gebeurt door infraroodcamera’s die zo gevoelig zijn dat temperatuurverschillen kunnen worden gemeten die kleiner zijn dan 0,05°C. De infrarood camera is een detector en gaat het lichaam niet in; niet met golven en niet met röntgenstraling. Zo kunnen we zonder aanraking en op een pijnloze manier veranderingen in jouw borsten ontdekken.

Voor wie?

Alle vrouwen kunnen thermografie inzetten om preventief en veilig veranderingen waar te nemen. Of je nu kleine of grote borsten hebt, borstimplantaten, borstverkleining, borstsparende operatie of of te maken hebt gehad met een borstamputatie. Medische thermografie is geschikt voor vrouwen vanaf 23 jaar. Op die leeftijd zijn de borsten namelijk volgroeid. Een thermogram kan gemaakt worden 3 maanden na een borstoperatie, chemotherapie of bestraling.  1 maand na een biopsie kan ook al een thermografie gemaakt worden. Indien noodzakelijk kan bij borstvoeding een thermogram gemaakt worden, maar het is beter om met thermografie tot 3 maanden na de laatste borstvoeding/kolven te wachten.

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kijken we samen naar welk moment het meest geschikt is om een thermogram te laten maken. Je hebt geen doorverwijzing van de huisarts nodig. De kosten van de diverse thermogrammen vind je in onze tarievenlijst. 

Hoe?

De oppervlakte van de huid functioneert als een schakelkast die verbindingen legt en informatie uitwisselt tussen lichamelijke processen. Met medische thermografie maken we een preventieve borststudie. Met de infraroodcamera worden verschillende beelden van jouw borsten gemaakt. We zien in de beelden eventuele veranderende fysiologische lichamelijke processen, die ons aangeven dat er temperatuurverschillen en mogelijk zelfs ontstekingen zijn. De infraroodcamera is pijnloos, veilig en voor alle vrouwen geschikt. Via het aanmeldformulier kun je een afspraak maken voor een borststudie. Na het maken van je eerste afspraak ontvang je via de mail een bevestiging. We nemen contact met je op om een afspraak in te plannen. Tijdens de eerste afspraak bespreken we je wensen en eventuele klachten. Daarna gaan we foto’s maken. Het maken van de foto’s is pijnloos en contactloos. Je voelt er niets van. Na ongeveer een week ontvang je per mail het rapport van de thermogram. We nemen samen het rapport door .

Wanneer we de ontwikkelingen in jouw borsten willen monitoren maken we een vervolgafspraak voor een opvolgend thermogram. Door dit structureel te doen krijgen we een zogenaamde ‘baseline’ van jouw borsten. De artsen nemen telkens je voorafgaande rapporten mee bij het beoordelen van je nieuwe thermogram. Tussen de metingen in geven we adviezen en tips voor het verbeteren van jouw borstgezondheid. Er kan een hoog niveau, matig niveau, twijfelachtig niveau  of een laag niveau van zorg nodig zijn.

Soorten borststudies

Eerste Borststudie (eerste van de baseline)
De eerste studie is de 0-meting en daarmee de uitgangssituatie. Tijdens deze studie worden er 8 beelden van de borsten gemaakt. Tijdens het consult plannen we samen een belafspraak. Een week voor de belafspraak ontvang je het rapport. Lees dit goed door en schrijf eventuele vragen op, zodat je deze tijdens de belafspraak kan stellen.

Tweede Borststudie (tweede van de baseline)
De tweede studie is gelijk aan de eerste studie en wordt altijd binnen 3-6 maanden na de eerste studie gemaakt. In het rapport van de eerste studie staat vermeld wanneer je het beste jouw baseline compleet kan maken: binnen 3 of 6 maanden. Dit ligt aan het niveau van zorg wat in het eerste rapport wordt vermeldt. In de tussentijd kun je jouw borstgezondheid zelf verbeteren met de adviezen en tips die je van ons krijgt tijdens het eerste borstonderzoek. Je maakt als het ware de baseline nu compleet. En zie je of je zelf jouw borstgezondheid hebt verbeterd. De eerste borststudie en de tweede borststudie vormen samen jouw baseline. De baseline wordt bij alle vervolgstudies meegenomen. Tijdens het tweede consult plannen we samen een belafspraak. Een week voor de belafspraak ontvang je het rapport. Lees dit goed door en schrijf eventuele vragen op, zodat je deze tijdens de belafspraak kan stellen.

Vervolg Borststudie (vervolg op baseline)
Dit zijn alle studies die gemaakt worden nadat de baseline compleet is gemaakt. Telkens worden de voorafgaande studies door de artsen meegenomen bij het beoordelen en opstellen van uw recent gemaakte studie.  Tijdens het vervolg consult plannen we samen een belafspraak. Een week voor de belafspraak ontvang je het rapport. Lees dit goed door en schrijf eventuele vragen op, zodat je deze tijdens de belafspraak kan stellen.

Hoofd-Borst-Buikstudie
Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar de verbanden die er zouden kunnen zijn tussen de gezondheid van je borsten en andere delen van je lichaam. Bijvoorbeeld naar de temperaturen van je kaken, de schildklier en halsslagaders. Maar ook de temperaturen van je ruggenwervel, diverse organen enz. Tijdens het consult plannen we samen een belafspraak. Een week voor de belafspraak ontvang je het rapport. Lees dit goed door en schrijf eventuele vragen op, zodat je je vragen tijdens de belafspraak kan stellen. Het rapport van de Hoofd-Borst-Buikstudie geeft alleen een niveau van zorg af over de borsten. De overige lichaamsdelen worden bij opmerkelijke bevindingen uitgebreid beschreven. Indien nodig krijg je het advies om contact op te nemen met een specialist. Bijvoorbeeld een chiropractor of tandarts.

Volledig Lichaamstudie
Dit is een uitgebreid onderzoek waarbij er meer dan 25 afbeeldingen worden gemaakt van ujouw gehele lichaam inclusief armen/benen/handen/voeten. Ook hier wordt er naar mogelijke verbanden gekeken middels de temperatuurmetingen. Bijvoorbeeld spataders of een diabetische voet. Tijdens het consult plannen we samen een belafspraak. Een week voor de belafspraak ontvang je het rapport. Lees dit goed door en schrijf eventuele vragen op, zodat je je vragen tijdens de belafspraak kan stellen. Het rapport van de Volledig Lichaamstudie geeft alleen een niveau van zorg af over de borsten. De overige lichaamsdelen worden bij opmerkelijke bevindingen uitgebreid beschreven. Indien nodig krijg je het advies om contact op te nemen met een specialist. Bijvoorbeeld een dermatoloog of vaatspecialist.

Het verschil tussen thermografie en mammografie

Thermografie van de borsten is geen vervanging van de mammografie welke vrouwen vanaf 50 jaar wordt aangeboden vanuit het bevolkingsonderzoek. In een mammografie wordt er middels röntgenbeelden gezocht naar mogelijke afwijkingen in de borsten. Op dit moment is mammografie de beste en snelste manier om te screenen op borstkanker bij een grote groep vrouwen met een gemiddeld risico op borstkanker.  Thermografie is geen alternatief voor reguliere borstkankerscreening of enige andere vorm van reguliere zorg. De uitkomsten van het thermografisch onderzoek zijn geen reden om af te zien van regulier onderzoek en zorg

Het grote verschil tussen een mammografie en medische thermografie is dat thermografie fysiologisch kijkt en dat doet mammografie niet, die kijkt anatomisch. Medische thermografie is een preventief, signalerend hulpmiddel.

Thermografiste Geertje Baltussen

De thermografiebeelden worden door onze medisch thermografiste Geertje Baltussen gemaakt. De beelden worden vervolgens opgestuurd naar de American Academy of Thermology (AAT). Het thermogram wordt bij dit instituut multidisciplinair beoordeeld, door artsen. Er wordt een rapport opgesteld dat vervolgens door Geertje met jou wordt doorgenomen.