Cyclusstoornissen

Een onregelmatige cyclus of klachten rondom jouw maandelijkse periode kunnen grote invloed hebben op je dagelijks leven.  Wij zullen samen met je kijken naar de onderliggende oorzaken van de klachten. Vaak zijn deze onschuldig, maar soms ook wat meer ernstig van aard.

Onregelmatig ongesteld

Een normale menstruatie komt ongeveer 1 keer per maand voor. Het bloedverlies duurt veelal 3 tot 5 dagen, met een maximum van 7 dagen. Als je menstruatie in de puberteit voor het eerst optreedt dan kan dit qua duur, intensiteit en frequentie nog wel eens wisselend zijn gedurende de eerste 3 jaar. Ook komt het weleens voor dat een menstruatie in die eerste jaren enkele maanden uitblijft. Deze onregelmatigheid verdwijnt meestal vanzelf. Het kan soms handig zijn om de menstruatieperiodes op te schrijven zodat je weet wanneer ze komen en hoe lang ze duren. Tegenwoordig zijn er ook handige apps waarmee je je menstruatie bij kunt houden.   

Mocht je ongesteldheid langer duren dan 7 dagen, in frequentie wisselen of onregelmatig blijven, neem dan contact met ons op voor verder onderzoek.  

Bloedverlies na de overgang

De overgang is de periode waarin vrouwen voor het laatst menstrueren. Wanneer je een jaar nadat het laatste bloedverlies vaginaal is opgetreden, opnieuw vaginaal bloedverlies krijgt, is dit meestal onschuldig. Het spontane bloedverlies na de overgang kan je wel ineens onzeker maken. Het is goed om te onderzoek waar de oorzaak van het bloedverlies na de overgang vandaan komt. Er zijn veel verschillende gynaecologische oorzaken te noemen. Denk bijvoorbeeld aan een droger, kwetsbaarder wordende schede door de verminderde aanmaak van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. 

Premenstrueel syndroom (PMS)

Soms kan er – zowel in de puberteit als op latere leeftijd- sprake zijn van het Premenstrueel Syndroom (PMS). Hierbij heb je last van hoofdpijn, buikpijn, pijnlijke borsten, maar ook prikkelbaarheid, angst en agressie. PMS is een groep klachten of symptomen die bij sommige vrouwen vlak voor de menstruatie en tijdens de menstruatie optreden. Ongeveer 25% van de vrouwen heeft last van PMS of PMS-achtige klachten.

Echter heeft een hele kleine groep, ongeveer 5%, van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar PMDS (Premenstruele Dysfore Stoornis). Een zeer ernstige vorm van PMS, waarbij de emotionele verschijnselen zoals stemmingswisselingen, angst, gespannenheid en depressie in versterkte mate optreden. Bij sommigen zijn de klachten zo lang aanwezig tijdens hun periode, dat zij maar 1 week per maand klachtenvrij zijn. Dit heeft een behoorlijke impact op het dagelijks leven.

Polycysteus Ovarieel Syndroom (PCOS)

Onregelmatige menstruaties, waarbij je menstruatie soms ineens 2 tot 3 maanden of nog langer uitblijft, kunnen hinderlijk zijn. Daarnaast kun je soms last hebben van overmatige haargroei, acne en een vettige huid. Dit kan bijvoorbeeld wijzen op het Polycysteus Ovarieel Syndroom (PCOS). Bij vrouwen die dit syndroom hebben, worden in de eierstok meerdere kleine eiblaasjes (follikels) gevormd, die moeilijk tot groei en eisprong (ovulatie) komen. Doordat de eisprong uitblijft, krijg je ook minder frequent of helemaal geen menstruatie. Door het ontbreken van een eisprong wordt de vruchtbaarheid sterk verminderd. 5 tot 10% van de vrouwen heeft hier last van en daarmee komt dit syndroom nog relatief vaak voor.

Endometriose

De binnenzijde van je baarmoeder(holte) is bekleed met baarmoederslijmvlies. Dit slijmvlies kan ook buiten de baarmoederholte voorkomen. Dit noemen we endometriose-spots. Deze spots kunnen op de eierstokken, eileiders, de banden die de baarmoeder ondersteunen, het buikvlies, de blaas en op het laatste stuk van de darm voorkomen. De spots reageren op hormonen gemaakt door de eierstokken. De meeste vrouwen merken hier niets van, maar sommige krijgen door endometriose pijn tijdens de ongesteldheid en/of tijdens het vrijen. Andere vrouwen kampen continu met buikpijn, ook als ze niet ongesteld zijn.

Naar schatting heeft 1 op de 5 vrouwen die ongesteld zijn last van endometriose. Endometriose komt in bepaalde families vaker voor. Landelijk gezien komt er gelukkig steeds meer begrip en aandacht voor endometriose, maar vaak duurt het lang voordat endometriose aan het licht komt. Hierdoor ontwikkelen zich meer spots en bijbehorende klachten. Het kan soms jaren duren voordat duidelijk wordt wat er aan de hand is. Aarzel dus niet te lang zodat wij kunnen kijken of jij te maken hebt met endometriose.


Cysten

Naast endometriosecysten, kunnen ook andere cysten (vochtblazen) op de eierstok ontstaan. Deze zijn over het algemeen onschuldig van aard en verdwijnen in de regel spontaan weer. Echter kunnen cystes aan de eierstok ook kwaadaardig van aard zijn en vage buikklachten geven. Hiervan kun je dan klachten krijgen als een boller wordende buik en (acute) buikpijn. Dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts en je laagdrempelig naar ons laten doorverwijzen.

Onze aanpak

Wanneer je bij ons centrum komt zullen we, afhankelijk van je leeftijd, vragen naar je klachten en symptomen. Samen gaan we stap voor stap kijken naar jouw cyclusprobleem en we maken (bij voorkeur een inwendige) echo van de buik. Daarnaast zal meestal bloedonderzoek meer duidelijkheid verschaffen over de onderliggende problematiek.

Soms is het duiden van de oorzaak van de klachten al voldoende.  Vaak kunnen we aanvullende medicatie geven om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je cyclus regelmatiger wordt. Of adviezen, tips en medicatie die je stemming kunnen ondersteunen en daarmee je wat stabieler door het leven doen laten gaan.

Een enkele keer is een operatie noodzakelijk en verwijzen we jou door naar een ziekenhuis waar Ellesie mee samenwerkt. Hierbij krijg je de juiste specialistische zorg op maat, die voor jou nodig is op dat moment in je leven.