Menopauze

De overgang is de periode waarin vrouwen voor het laatst menstrueren.  De meeste  vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar.  Het moment van de laatste menstruatie wordt ook wel de menopauze genoemd. De eierstokken houden geleidelijk op met de productie van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Oestrogeen heeft invloed op talrijke functies in het lichaam, zoals hart­ en bloedvaten, botten, borsten en urinewegen. Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens de overgang veel in je lichaam.

De duur van de overgangsperiode is bij elke vrouw verschillend. Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren. Denk aan opvliegers, een onregelmatige menstruatie, verlies van libido, vaginale droogheid, stemmingswisselingen, slaapstoornissen, geheugenverlies, gewrichten- en spierpijn en nachtelijk zweten. De overgang is echter een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw en klachten kunnen verminderd of verholpen worden.   

Wij bieden hulp!

Wanneer je hinder ondervindt van overgangsklachten, word je belemmerd in je dagelijks functioneren. Zowel thuis als op het werk. Wij kunnen je helpen met de overgangsklachten door adviezen op het gebied van leefstijl, voeding en mindset. Waar nodig kunnen we ook (niet hormonale) medicatie inzetten. Binnen Ellesie is Rachel Vermunt actief als overgangsconsulent. Zij is gespecialiseerd in het helpen van vrouwen met overgangsklachten. Haar aanpak bestaat uit een mix van leefstijl- en vitaliteit adviezen, stress- en emotiemanagement.

Bij een eerste consult brengen we jouw klachten in kaart. Door middel van een vragenlijst, anamnese en gynaecologisch onderzoek bekijken we waar jouw klachten vandaan komen. Het kan gaan om relatief onschuldige klachten maar ook om schildklierproblemen, suikerziekte en botontkalking. Vaak wordt aanvullende diagnostiek ingezet om een nauwkeuriger beeld te krijgen en daarmee een passende behandeling te bepalen.

Bloedverlies na de overgang

De overgang is de periode waarin vrouwen voor het laatst menstrueren. Wanneer je een jaar nadat het laatste bloedverlies vaginaal is opgetreden, opnieuw vaginaal bloedverlies krijgt, is dit meestal onschuldig. Het spontane bloedverlies na de overgang kan je wel ineens onzeker maken. Het is goed om te onderzoek waar de oorzaak van het bloedverlies na de overgang vandaan komt. Er zijn veel verschillende gynaecologische oorzaken te noemen. Denk bijvoorbeeld aan een droger, kwetsbaarder wordende schede door de verminderde aanmaak van het vrouwelijk hormoon oestrogeen.