Seksueel Overdraagbare Aandoeningen

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) komen vaak voor. Een SOA geeft niet altijd klachten, waardoor je het kunt oplopen zonder dat je dit merkt. SOA’s kunnen schaamte maar ook psychische druk geven. Wij kunnen je helpen en adviseren in het behandelen én het voorkomen van het krijgen van een SOA.  

Je kunt een SOA krijgen door het hebben van onbeschermde seks. De klachten variëren van geen klachten, tot huidafwijkingen zoals wratjes, blaasjes, pijnlijke zweertjes, jeuk, abnormaal vaginaal bloedverlies (spotting), bloedverlies na het vrijen (contactbloedingen), abnormale afscheiding (bv. geel-groen), plasklachten, pijn in de onderbuik en koorts.  Er zijn diverse soorten SOA waaronder chlamydia, gonorroe, syfillis, Hepatitis B, Hepatitis C, HIV, HPV, herpes, genitale wratten en trichomonas. Sommige SOA’s, met name chlamydia en gonorroe, kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid. Het is dan ook van belang om deze SOA’s snel te behandelen, om onder meer te voorkomen dat dit blijvende schade kan geven.

Tijdens een consult, zal eerst worden gevraagd naar je klachten en seksuele activiteiten. Nadien zal er een gynaecologisch onderzoek plaatsvinden, door onder meer het bekijken van de huid van je vagina. Wellicht is er ook een urinekweek of bloedonderzoek nodig.  Hierbij hanteren we altijd een testadvies en waarschuwingsadvies voor partners, zodat zij zich ook laten testen en behandelen.

Behandeling

Behandelingen zijn zeer uiteenlopend van afwachtend tot een direct actieve behandeling met antibiotica of antivirale middelen om  verwekkers in te perken. In enkele gevallen kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn, denk bijvoorbeeld bij herpes genitalis of wanneer je niet kan plassen door pijnlijke blaasjes. Gelukkig kan door adequaat reageren en behandelen veel voorkomen worden en de schade beperkt blijven.

Voorkom SOA’s: gebruik een condoom!

Voorkomen is beter dan genezen. Ons belangrijkste advies is dan ook; gebruik een condoom! Wij geven op onze poli voorlichting over veilig vrijen aan vrouwen van alle leeftijden.