Hevig menstrueel bloedverlies

1 op de 5 vrouwen heeft last van Hevig Menstrueel Bloedverlies (HMB). Oorzaken en symptonen kunnen verschillend zijn. Maar als hevig bloedverlies jouw agenda gaat bepalen, wordt het tijd om er iets aan te doen. 

Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie kan soms zo beperkend zijn dat je de deur niet uit kan.  Je moet vaak tampons of maandverband verwisselen en daarbij heb je allerlei klachten zoals buik- of spierkrampen. Je kan je zelfs zo beroerd voelen dat je een aantal dagen niet kan werken. Daarbij kunnen stemmingswisselingen voorkomen; sombere, gejaagde of boze gevoelens overheersen je menstruatieperiode. Je kunt last hebben van flauwtes en een gebrek aan conditie. Wanneer je hevig vloeit kan dat ook lijden tot ijzergebrek of een hemoglobinedaling. Seksuele relaties kunnen onder druk komen te staan door het bloedverlies.  Menstrueel bloedverlies is ook nog mogelijk ná de overgang, lees hier meer over onder menopauze.

60% van de vrouwen denkt dat hevig bloedverlies er nu eenmaal bij hoort en blijven met klachten rondlopen. Dat hoeft niet! Wij onderzoeken graag de oorzaken van jouw hevig bloedverlies en voorzien je van adviezen en behandelingen om het bloedverlies te verminderen.

Medicijnen

Er zijn medicijnen met of zonder hormonen die het bloedverlies kunnen temperen. Zonder toepassing van hormonen kan medicatie pijnstillend werken. Met toepassing van hormonen kan het bloedverlies ook sterk afnemen. Denk aan het gebruik van de anticonceptiepil, hormonenring, hormonenpleister, staafje of spiraaltje.

Poliepen of vleesbomen

Zijn poliepen of vleesbomen de oorzaken van het hevige vloeien dan kunnen deze in een kortdurende poliklinische ingreep worden verwijderd. Dit kan zonder verdoving gebeuren in een ingreep die gemiddeld 10 minuten duurt. Het verwijderen van poliepen of vleesbomen is met name geschikt voor vrouwen met een kinderwens, waardoor de baarmoeder behouden blijft. Binnen afzienbare tijd is een duidelijke vermindering van de klachten te verwachten.

Baarmoederslijmvlies verwijderen

Door de baarmoederhals op te rekken, kunnen we overtallig baarmoederslijmvlies weghalen of zelfs al het baarmoederslijmvlies verwijderen.  Door het baarmoederslijmvlies te verwijderen ontstaat er beduidend minder bloedverlies of stopt het zelfs helemaal. De baarmoeder blijft in tact. Voor verwijdering van het baarmoederslijmvlies dient de kinderwens definitief te zijn afgesloten. Immers; het baarmoederslijmvlies is essentieel voor een zwangerschap. Het verwijderen van overtollig slijmvlies is wel mogelijk, wanneer er nog een kinderwens bestaat.

Het verwijderen van (overtollig) baarmoederslijmvlies is een poliklinische ingreep. Na enkele dagen herstel, kun je je dagelijkse routine weer oppakken.  

Baarmoeder verwijderen

Het verwijderen van de baarmoeder is een definitieve en zware oplossing tegen bloedverlies. Na verwijdering, stopt het vaginaal bloedverlies in zijn geheel. Het verwijderen van de baarmoeder vindt operatief plaats en kan vaginaal, per kijkbuisoperatie of via de buikwand plaatsvinden. De operatie duurt gemiddeld 1 a 2 uur. Het herstel na de operatie duurt gemiddeld 4 tot 8 weken.